Att söka understöd

Kyrkans mediestiftelse

Stöd för olika skeden i produktionen

Det är möjligt att ansöka om stöd från Kyrkans mediestiftelse för olika skeden i produktionen.

Till ansökan bifogas bilagor enligt den understödsform man ansöker om.

Alla ansökningar till Kyrkans mediestiftelse lämnas in via ansökningssystemet.

Former av stöd

  • synopsis till programmet
  • plan för realisering av programmet
  • manuskriptschema
  • kort presentation av sökanden och dennas tidigare arbeten
  • eventuellt utlåtande av producenten

  • allmän presentation av programmet
  • färdigt manuskript
  • plan för realisering av programmet
  • finansieringsplan och utredning över tidigare beviljad finansiering
  • detaljerad kostnadskalkyl
  • kort presentation av sökanden och dennas tidigare arbeten
  • planer och avtal som anknyter till visningen av programmet

  • presentation av programmets innehåll
  • färdigt manuskript
  • produktionsplan och produktionsschema
  • finansieringsplan och utredning över tidigare beviljad finansiering
  • detaljerad kostnadskalkyl
  • kort presentation av sökanden och programmedarbetarna samt deras tidigare arbeten (inklusive någon eventuell tidigare produktion som VHS, DVD, CD e.d.)
  • planer och avtal som anknyter till visningen av programmet
  • presentation av programmets innehåll

  • projektpresentation, mål och innehåll
  • projektschema
  • plan för projektrealisering
  • finansieringsplan
  • detaljerad kostnadskalkyl
  • presentation av sökandena

Anvisningar för ansökan

Dessa ansökningsanvisningar fokuserar närmast på ansökan om understöd för olika programprojekt, men följs i tillämpliga delar även för andra projekt som omfattas av stiftelsens understödsutdelning.

Närmare uppgifter fås vid behov av stiftelsens ombud.

Med undantag av personer som ansöker om understöd för manuskript ska sökanden vara bokföringsskyldig.

Kyrkans mediestiftelse delar ut understöd två gånger om året, på våren och hösten. Beslut om understöd fattas inom cirka två månader efter avslutad ansökningstid.

Av särskilt vägande skäl kan stiftelsen även bevilja understöd vid andra tidpunkter. Beslutet om upptagning av en ansökan för behandling vid andra tidpunkter fattas av stiftelsens ombud.

Ansök om stöd genom Kyrkans mediestiftelses stipendiesystem. Vi tar inte emot ansökningar via e-post. Stiftelsen kan be sökanden om sådana tilläggsutredningar den anser nödvändiga.

Stiftelsens principer för utdelningen av understöd anger de punkter utifrån vilka ansökningarna bedöms. Sökande bör först ta del av dessa principer.

Beslutet om beviljande av understöd fattas alltid av styrelsen för Kyrkans mediestiftelse. Stiftelsens ombud presenterar ansökningarna för styrelsen.

Styrelsens beslut meddelas sökandena direkt. Om de projekt som beviljats understöd berättas dessutom på stiftelsens webbplats och informeras offentligt.

Beviljande av understöd förpliktar inte stiftelsen att senare understöda projektet på annat sätt. Stiftelsen kan även bevilja en mindre summa i understöd än den summa som söks.

En förutsättning för beviljande av understöd, utöver de punkter som anges bland principerna för utdelningen av understöd, anses vara att sökanden även ansöker om annan finansiering för programmet och har avtalat om rikstäckande distribution.

Stiftelsens beslut om understöd kan inte överklagas. Stiftelsen reserverar sig rätten att revidera ansökningsförfarandet vid behov.

Stödmottagaren och stiftelsen undertecknar ett avtal, där villkoren för erhållande av stödet preciseras. Avtalet ska undertecknas inom fyra månader efter att beslutet om understöd offentliggjorts.

Mottagaren ska se till att de upphovsrättsliga avtalen i anslutning till programprojekten är i laga ordning. Dessutom ska mottagaren se till att avtalen i anslutning till realiseringen av det projekt som understöds är lagenliga och att alla övriga lagstadgade plikter uppfylls på ett ändamålsenligt sätt.

I avtalet fastställs även den tidtabell enligt vilken den helhet som är berättigad till understöd ska ha slutförts. Stiftelsens understöd får användas endast för det ändamål som fastställs i understödsavtalet.

När en sökande erhållit understöd från Kyrkans mediestiftelse för sitt projekt är denne skyldig att till programmets e.d. sluttexter bifoga ett omnämnande om att programmet eller projektet har erhållit understöd från Kyrkans mediestiftelse. Mottagaren är även skyldig att tillställa stiftelsen det infomaterial som behövs för presentation av det genomförda projektet på webbplatsen.

Understöd utbetalas i regel i två delar: del 1, 50 % av understödet, efter att avtalet undertecknats, och del 2, 50 % av understödet, när slutrapporten har godkänts av stiftelsen.

När mottagaren är en arbetsgrupp ska stiftelsen tillställas ett inbördes avtal mellan medlemmarna där man slår fast ägandet av rätten till manuskriptet och avtalar om fördelningen av understödet mellan medlemmarna.

Om avtalet inte undertecknas eller om understödet inte tas ut inom den överenskomna tiden återbördas understödet till stiftelsen. Att tidtabellen följs ligger på mottagarens ansvar.

Med undantag av privatpersoner som erhållit understöd för manuskript ska mottagaren sköta sin bokföring på det sätt som förutsätts i bokföringslagen och bokföringsförordningen samt iaktta god bokföringssed.

Stiftelsen har rätt att granska mottagarens bokföring på mottagarens bekostnad. Den plan som presenteras i ansökan får efter att understöd beviljats inte ändras utan stiftelsens tillstånd. Om väsentliga ändringar inträffar i kostnadskalkylen för det projekt som presenteras i ansökan ska mottagaren omedelbart meddela stiftelsen om detta skriftligen samt redogöra för projektfinansieringen.

Om dessa utredningar saknas kan utbetalningen av understöd avbrytas. Anmälningsskyldigheten gäller också då kostnadskalkylen underskrids.

Om projektet av någon anledning inte realiseras eller om det avbryts ska stiftelsen omedelbart meddelas om detta. Då kan beviljat understöd vid behov återkrävas. En förutsättning för utbetalningen av understöd som beviljats av stiftelsen är att den övriga projektfinansieringen realiseras.

Mottagaren av understöd från stiftelsen ska inom den i avtalet utsatta tiden lämna in en skriftlig slutrapport till stiftelsen.

När det gäller understöd för manuskript består slutrapporten av det färdiga manuskriptet. Av slutrapporten gällande produktionsstöd ska framgå de realiserade kostnaderna för produktionen, vilkas riktighet intygas av mottagaren, samt en jämförelse mellan dessa och kostnadskalkylen.

Detsamma gäller för övriga projekt för vilka en kostnadskalkyl förutsätts. För projekt som beviljats 15 000 euro eller mer i understöd ska kostnadsutredningen vara bestyrkt av en revisor.

Mottagaren är skyldig att tillställa stiftelsen en kopia av det färdiga programmet.

Om produktionen eller projektet inte färdigställs i enlighet med de villkor som fastställs i avtalet, eller om mottagaren underlåter att iaktta villkoren och bestämmelserna i understödsanvisningarna eller understödsavtalet, har stiftelsen rätt att avbryta utbetalningen av understöd eller häva understödsavtalet och återkräva det dittills utbetalda understödet.

Frånvaron av en slutrapport och ouppfyllda avtalsvillkor utgör i sig även ett hinder för erhållande av nytt understöd.

Sök understöd från Kyrkans mediestiftelse

Ansökningssystemet

Alla stödansökningar lämnas in via Kyrkans mediestiftelses stipendiesystem.

Ansök om stöd

Hur fungerar systemet för stipendieansökan?

Alla understöd från Kyrkans mediestiftelse söks i vårt ansökningssystem.

Där kan du också kan skicka snabbmeddelanden till en handläggare. Också utbetalningen av understödet och inlämnandet av projektets slutrapport sker i systemet.

I systemet syns halvfärdiga ansökningar och ansökningar som kräver slutrapport. En halvfärdig ansökan kan sparas och uppgifterna i den kan redigeras.

Sista ansökningsdagen ska ansökningarna lämnas in i ansökningssystemet senast kl. 16.00.

Hur använder man ansökningssystemet?

Du kan lämna in ansökningar antingen som privatperson, som arbetsgrupp eller som företrädare för en organisation (produktionsbolag, förening e.d.).

Privatpersoner och arbetsgrupper ska skapa en ny kod i systemet innan den första ansökan lämnas in. Din e-postadress fungerar som användarnamn. Du kan själv välja lösenord.

Den som företräder en organisation måste skapa ett organisationskonto i systemet eller ansluta sig till ett befintligt organisationskonto. Det lönar sig att registrera sig i systemet med en personlig e-postadress, inte organisationens allmänna adress. Organisationens huvudanvändare definieras som kontots ”ägare”. Ägaren till organisationskontot kan lägga till och ta bort andra användare som hör till organisationen.

Ansökan är i blankettform. Dessutom behöver vi beroende på understödsformen olika fördjupade uppgifter, som du kan ge som bilagor i systemet. De har beskrivits tidigare på den här sidan.

Ansökan behöver inte slutföras på en gång, utan du kan spara en halvfärdig ansökan. Kom ihåg att skicka in din ansökan senare. Var ute i god tid – en försenad ansökan beaktas inte.

Handläggaren kan på din begäran inom ansökningstiden återsända ansökan för komplettering, om till exempel någon viktig bilaga saknas. Notera att du behöver tid för detta och vi behöver tid för att reagera.

Här börjar vår gemensamma vandring om vi beviljat dig understöd. Du får ett meddelande om understödbeslutet både i systemet och till din e-post också i det fall att beslutet denna gång är negativt.

När du har fått ett positivt understödbeslut ska du fylla i utbetalningsplanen i systemet. Vi behöver bankuppgifter, ett intyg över skatteskulder som du får på skattemyndighetens webbplats och ett datum för slutrapporten.

Fyll i alla dessa innan du undertecknar åtagandet. Det görs elektroniskt via Visma-tjänsten, dit du kommer automatiskt via stipendiesystemet.

Sedan skickar du utbetalningsplanen (knappen Skicka utbetalningsplan/Lähetä maksusuunnitelma).

Om något saknas i din utbetalningsplan returnerar handläggaren planen till dig för komplettering, varefter du skickar tillbaka den kompletterade utbetalningsplanen.

Understödet betalas i regel ut till dig i två rater. Den första delbetalningen, 50 procent av understödet, betalas när du har undertecknat åtagandet, skickat in utbetalningsplanen till fonden och vi har godkänt den.

Den andra raten betalas ut när din slutrapport har godkänts av stiftelsen.

Genomför projektet eller den del av projektet som du angett i ansökan. Bokför kostnaderna och rapportera om hur projektet framskrider i enlighet med avtalet.

Du kan leverera kommunikationsmaterial till Kyrkans mediestiftelse genast när produkten är färdig.

Lämna in slutrapporten om projektet under punkten ”Redogörelse (Selvitys)”.

Tillbaka till toppen